חדשות

NEWS

מה מעניין אותך?

כל הנושאים
מוזיאון הטבע
אמנויות
מוח
הנדסה וטכנולוגיה
חברה
מדעים מדויקים
ניהול ומשפט
סביבה וטבע
רוח
רפואה ומדעי החיים
חיי הקמפוס
חוקרים.ות את החדשות
תהליכים כימיים בעזרת זרזים "ירוקים"

מחקר

11.02.2025
תהליכים כימיים בעזרת זרזים "ירוקים"

פריצת דרך מדעית תסייע לקידום השמירה על הסביבה: תהליכים כימיים בעזרת זרזים "ירוקים"

  • מדעים מדויקים
  • מדעים מדויקים

צוות חוקרים בהובלת פרופ' רומן דוברובצקי מבית הספר לכימיה בפקולטה למדעים מדויקים ע"ש ריימונד ובברלי סאקלר באוניברסיטת תל אביב פיתח זרז חדשני המבוסס על יסודות נפוצים וידידותיים יותר לסביבה, שמאפשר לזרז תגובות כימיות חיוניות בתעשייה– כגון ייצור תרופות, דלקים נקיים וחומרים אחרים. המחקר, שפורסם ב-Nature Chemistry מציע חלופה ברת-קיימא לתעשייה הכימית, שעשויה לצמצם משמעותית את התלות במתכות יקרות, מזהמות ורעילות כמו פלדיום ופלטינה.

 

פרופ' רומן דוברובצקי מסביר כי בתעשייה הכימית ישנו תהליך הנקרא "הידרוגנציה" – תהליך בו מחברים מימן למולקולות אורגניות שונות. הידרוגנציה היא תגובה כימית מרכזית בתעשייה, המשמשת לייצור מגוון רחב של מוצרים – מתרופות ודלקים נקיים ועד פלסטיק וגומי. כיום, כדי להאיץ את התהליך, נעשה שימוש בזרזים מבוססי מתכות מעבר נדירות, אשר יקרות, רעילות וכרייתן גורמת לנזק סביבתי חמור.

 

 

"הפיתוח עשוי להוות קפיצת מדרגה לקראת כימיה ידידותית יותר לסביבה ולכדור הארץ"

 

הפתרון שפיתחו החוקרים מתבסס על מולקולה ייחודית המכילה זרחן, יסוד נפוץ וזמין, שמסוגלת לזרז תגובות הידרוגנציה בדומה למתכות האצילות – אך ללא החסרונות הכרוכים בהן.

החוקרים מסבירים כי הפיתוח החדש עשוי לתרום להפחתת זיהום תעשייתי - המעבר לשימוש בזרזים מבוססי זרחן יאפשר ייצור תרופות, כימיקלים ודלקים נקיים בצורה בת-קיימא יותר, תוך הפחתת התלות בחומרים מזהמים.

פחות כרייה מזהמת – כיום, כריית מתכות אצילות כרוכה בהרס סביבתי משמעותי, בזיהום מים ובפגיעה באדמה. מעבר לשימוש בחומרים נפוצים יותר כמו זרחן יפחית את הצורך בכרייה מזהמת.

ותעשייה ירוקה יותר – אם חברות יאמצו את השיטה החדשה, ניתן יהיה לייצר תרופות, דלקים ירוקים ומוצרים כימיים נוספים בצורה בת-קיימא יותר, תוך הפחתת זיהום תעשייתי.

צוות המחקר בהובלת ד"ר עמרי ברונשטיין

מחקר

26.01.2025
הגננים של הים נעלמים: האם שוניות האלמוגים עומדות בפני קריסה?

הטפיל הקטלני שהשמיד את קיפודי הים באילת התפשט גם לאוקיינוס ההודי

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע

מחקר המשך של צוות בינלאומי של חוקרים, בהובלת חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, זיהה שהפתוגן שאחראי לתמותת קיפודי הים לחופי הים האדום וקיפודי הים מול חופי האי הצרפתי ראוניון שבאוקיינוס ההודימתפשט כעת גם לאוקיינוס השקט. החוקרים מתריעים כי מדובר בפנדמיה גלובלית אלימה ביותר וכעת מובילים החוקרים את המאמץ הבינלאומי לשרטט את מהלך המחלה ולשמר את הקיפודים, שמשחקים תפקיד מכריע בחייהן של שוניות האלמוגים.

 

המחקר נערך בהובלת ד"ר עמרי ברונשטיין, מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז ומוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט. התגלית המטרידה התפרסמה בכתב העת היוקרתי  Ecology.

 

הגננים של הים בסכנת היעלמות

"זהו אסון אקולוגי מן המעלה הראשונה", מסביר ד"ר ברונשטיין. "קיפודי הים חיוניים לבריאות שונית האלמוגים. הם ה'גננים' של השונית – ניזונים מהאצות ומונעים מהן להשתלט ו'לחנוק' את האלמוגים שמתחרים איתן על אור השמש. ב-1983 מחלה מסתורית מחקה את רוב קיפודי הים מהסוג דיאדמה בקריביים. האצות שם התרבו ללא בקרה, הסתירו לאלמוגים את אור השמש והאזור כולו עבר שינוי מופע משונית אלמוגים לשדה אצות. למרות שחלפו 40 שנה, אוכלוסיית קיפודי הים – ואיתה השונית – לא חזרו למצבם הקודם".

 

ב-2022 שבה המחלה והתפרצה בקריביים, כשהיא פוגעת באוכלוסיות ובפרטים ששרדו. הפעם עמדו לרשות החוקרים הכלים המדעיים והטכנולוגיים לאסוף ולפענח את הראיות הפורנזיות, וחוקרים מאוניברסיטת קורנל זיהו בהצלחה את הפתוגן מחולל התמותה: טפיל מסוג ריסנית Scuticociliate. שנה אחר כך, בתחילת 2023, היה ד"ר ברונשטיין הראשון לזהות אירועי תמותה המוניים של קיפוד ים ממין נזרית ארוכת קוצים - קרוב משפחה של קיפוד הים הקריבי - בים האדום.

 

"עד לא מזמן זה היה אחד הקיפודים הנפוצים בשונית האלמוגים באילת. אלה הקיפודים השחורים עם הקוצים הארוכים שכולנו מכירים", מספר ד"ר ברונשטיין. "כיום קיפוד הים הזה כמעט שאינו קיים יותר במספרים משמעותיים בים האדום. מדובר באירוע אלים ביותר: תוך פחות מ 48 שעות, אוכלוסייה בריאה של קיפודי ים הופכת לשלדים מתפוררים. באתרים מסוימים באילת ובסיני, אחוזי התמותה הגיעו ל-100%. במחקר המשך הצלחנו להראות שהפתוגן הקריבי הוא למעשה אותו הפתוגן שתקף את האוכלוסיות בים האדום".

 

ה'גננים' של השונית. ארבעה מיני קיפודי ים בריאים באי ראוניון (צילום: Jean-Pascal Quod)

 

"עכשיו מדובר באירוע גלובלי, בפנדמיה. הים האדום, הקריבי והאוקיינוס ההודי הם אזורי מפתח של שוניות אלמוגים בעולם, ואחוזי תמותת הקיפודים בכל האתרים הללו גבוהים מאוד, מעל ל-90%"

 

כעת, בעזרת כלים גנטיים הראו ד"ר ברונשטיין ועמיתיו מעבר לים שהריסנית מהקריביים ומהים האדום עומדת גם מאחורי אירועי תמותה דומים לחופי האי ראוניון שבאוקיינוס ההודי.

 

"זה בעצם אישור גנטי ראשון לכך שמדובר באותו פתוגן בכל הנקודות הללו", הוא אומר. "עכשיו מדובר באירוע גלובלי, בפנדמיה. הים האדום, הקריבי והאוקיינוס ההודי הם אזורי מפתח של שוניות אלמוגים בעולם, ואחוזי תמותת הקיפודים בכל האתרים הללו גבוהים מאוד, מעל ל-90%. עוד אין לנו הוכחות לנוכחות הפתוגן הזה בקיפודי ים באוקיינוס השקט, וזה בהחלט דבר שאנחנו עובדים עליו בימים אלו. אומנם פיתחנו כלים גנטיים לזיהוי ספציפי של הפתוגן, אבל צריך להבין שקשה לעקוב אחר אירועי הכחדה מהירים כל כך בסביבה התת-ימית. אנחנו יצורים יבשתיים, חלק מהשוניות נמצאות עמוק בים ומשתרעות על פני שטחים עצומים, ואם נפספס את אירוע התמותה אפילו ביומיים – יכול להיות שלא נמצא שם כלום, אף זכר לאוכלוסייה שנכחדה".

 

אין פייזר ומודרנה לקיפודי ים

כדי לעקוב אחר התקדמות המגפה, ד"ר ברונשטיין הקים רשת בינלאומית של שותפים, שהוא מספק להם התראות לגבי הסיכוי שאירוע תמותה עתיד להתרחש באזורם, וכן שולח להם את הציוד הנדרש כדי לדגום ולשמר את הקיפודים החולים באופן שמאפשר השוואה לדוגמיות מאתרים אחרים - ערכות שנשלחות חזרה למעבדה באוניברסיטת תל אביב.

 

"אוכלוסייה שכבר נדבקה וחלתה, אין לנו באמת כלים כדי לעזור להם", אומר בצער ד"ר ברונשטיין. "אין פייזר ומודרנה לקיפודי ים. לא כי אנחנו לא רוצים, אין כי אנחנו לא יכולים לטפל בהם מתחת למים. הפוקוס שלנו צריך להיות על שני צירים אחרים לגמרי. הראשון זה מניעה. כדי למנוע את המשך התפשטות המגפה, אנחנו צריכים להבין למה היא פרצה כאן ועכשיו. פיתחנו שתי היפותזות לכך. ההיפותזה הראשונה היא היפותזת ההסעה: הפתוגן מהקריביים עבר בעזרת האדם לאזורים חדשים ומרוחקים לאחר שנשאב למי הנטל של כלי שיט והדביק קיפודי ים בים האדום, לפני שעבר הלאה למזרח האוקיינוס ההודי. אגב, אם היפותזה זו נכונה, היינו מצפים לראות אירועי תמותה גם במערב אפריקה, היות ואוניות משא רבות מהקריביים עוצרות שם בדרך לים התיכון ומשם בתעלת סואץ, לים האדום. והנה, ממש בשבועות האחרונים, גילינו שאכן התרחשה תמותה נרחבת שכזו גם במערב אפריקה, כפי שצפינו, ואף הצלחנו לקבל מספר מצומצם של דגימות שנאספו במהלך התמותות, אותן אנחנו מנתחים כרגע במעבדה. אם אכן מדובר בספינות כמקור להפצה, אז ניתן יהיה לחשוב על דרכי טיפול. זה לא פשוט, ואף פעם לא יהיו ספינות סטריליות לגמרי, אבל יש מה לעשות. האפשרות השנייה מדאיגה עוד יותר, כיוון שהיא גורסת שהפתוגן היה פה תמיד, ושינויים אקלימיים הם שהפכו אותו לאלים ומתפרץ. זה כבר אתגר מסדר גודל אחר, שלנו כביולוגיים ימיים יש מעט דרכים להיענות לו".

 

במקביל למאמץ העולמי, ד"ר ברונשטיין הקים לאחרונה גרעין רבייה של קיפודי הים שנפגעו, באקווריום ישראל בירושלים בשיתוף פעולה עם גן החיות התנכי ורשות הטבע והגנים, כדי שיהוו עתודה לשיקום האוכלוסיות שנפגעו ויאפשרו את קידום המחקר על מנגנוני ההדבקה ואולי אף דרכי טיפול אפשריות.

 

"הפתוגן עובר במים, כך שאפילו קיפודים שגידלנו לצורכי מחקר באקווריומים של המכון הבין-אוניברסיטאי, כמו גם קיפודי הים שבמצפה התת-ימי באילת, חלו ומתו. לכן הקמנו יחד עם אקווריום ישראל ורשות הטבע והגנים גרעין רבייה בגן החיות התנ"כי בירושלים, שהאקווריומים שלהם מנותקים לגמרי ממי הים. אנחנו בודקים גנטית את הקיפודים שמועברים לגרעין, כדי לוודא שהם אינם נשאים של המחלה, ושייכים גנטית לאוכלוסיית הים האדום כך שתהיה לנו האפשרות לשקם את האוכלוסייה בעתיד. במקביל אנחנו משתמשים בהם כדי לפתח כלים גנטיים רגישים לזיהוי מוקדם של המחלה גם מדגימות מי ים, כמו בדיקות קורונה מתחת למים".

סיקסקי העיר (צילום: אביחי רן)

מחקר

16.01.2025
ציפורים - רוצות חיים רגועים? תעברו לכפר

אורח החיים העירוני ונוכחות האדם משפיעים על תנועת הציפורים ועל התנהגותן

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

סיקסק העיר וסיקסק הכפר - מי מכם "מתרוצץ" יותר? חוקרים מבית הספר לזואולוגיה של אוניברסיטת תל אביב בחנו התנהגות ותנועה של הציפור הנפוצה סיקסק, והשוו בין התנהגותם של 'סיקסקי העיר' לבין זו של 'סיקסקי הכפר'. במחקר הנוכחי, השלישי בסדרה, בוצע מעקב אחר סיקסקים שחיים בעמק בית שאן ובעמק חרוד, ונמצא כי אלה שחיים ביישובים ניידים יותר מבני מינם שחיים בבריכות הדגים ובשדות הסמוכים, ובעיקר בעונת הקינון. החוקרים מסבירים: "אנחנו רואים ציפורים רבות במקומות יישוב ובערים, כלומר יש מינים שמסתגלים ומצליחים לשגשג גם בסביבה האנושית. אך אנחנו פחות מודעים לכך שנוכחות האדם משפיעה על בעלי החיים הללו ומשנה את התנהגותם – ממש כמו בסיפור המוכר על 'עכבר העיר ועכבר הכפר'."

 

מי עף רחוק יותר ומי ההרפתקן האמיתי?

המחקר הובל על ידי הדוקטורנט מיכאל בר-זיו מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, בהנחיית פרופ' אור שפיגל. עוד השתתפו במחקר: הילה זיו, מוקי ברויאר, איתם ארנון, ואסף אוזן, כולם חברי המעבדה לאקולוגיה והתנהגות בבית הספר לזואולוגיה.

 

"המעבדה שלנו עוסקת בהתנהגות ובתנועה במרחב של בעלי חיים, במטרה לשמור על הטבע, וגם כדי למנוע הפצת מחלות" מסביר פרופ' שפיגל. "בסדרת המחקרים האחרונה ביקשנו לבחון כיצד בעלי חיים בכלל, וציפורים בפרט, מושפעים מתופעת העיור ומנוכחות של בני אדם. לצורך זה בחרנו להתמקד בסיקסק - ציפור נפוצה  שחיה בין היתר באזורים מיושבים, והיא גם גדולה דיה כדי לשאת משדר שיאכן את מיקומה באופן רציף. בשני מחקרים קודמים מצאנו שהסיקסק העירוני אמיץ יותר מבן מינו שחי באזורים טבעיים יותר, ושההבדלים באופיים ובהתנהגותם של הסיקסקים נשמרים גם כשהם נבדקים בסביבה משותפת ומבוקרת, בגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב".

 

המחקר הנוכחי התמקד בסיקסקים שחיים בעמק בית שאן ובעמק חרוד, וערך השוואה בין דפוסי התנועה במרחב של שני תתי-אוכלוסיות סמוכים: אלה שחיים במושבים ובקיבוצים בסביבה, מול אלו שחיים באזור בריכות הדגים ובשדות הסמוכים. באופן ספציפי נבחנו שני פרמטרים עיקריים: ניידות: לאיזה מרחק הם עפים בכל יום, וחקרנות/ הרפתקנות (Exploration): האם הם מבקרים תמיד באותם מקומות, או חוקרים גם אתרים בלתי מוכרים?

 

הי? אתם מחפשים אותי? סיקסק סקרן (צילום: היל זיו)

הי? אתם מחפשים אותי? סיקסק סקרן (צילום: היל זיו)

 

אופי אישי, דפוסי תנועה עקביים ונקבות חקרניות

"הסיקסקים מקננים בעונת האביב, ובונים את קיניהם על הקרקע" מסביר מיכאל בר-זיו. "אנחנו לכדנו אותם בקינים, הצמדנו להם משדר, ושחררנו  אותם להמשיך בחייהם. באמצעות המשדר, שמשדר אות בכל שמונה שניות, עקבנו אחריהם לאורך תקופה של חודשים אחדים". בסך הכול עקבו החוקרים אחר 135 פרטים, חציים זכרים וחציים נקבות. המעקב אחר כל פרט הסתיים כשהמשדר שלו הפסיק לשדר, כשתקופת המעקב הממוצעת הייתה 194 יום. המעקב הארוך ביותר ארך כ-10 חודשים. בנתונים שנאספו בוצע ניתוח סטטיסטי, שהשווה בין דפוסי התנועה וההתנהגות של שתי קבוצות  הסיקסקים.

 

"ראשית מצאנו שלכל פרט יש אופי משלו, שמתבטא בין היתר בדפוסי תנועה עקביים, שונים מאלה של הפרטים האחרים. בנוסף התברר שסיקסקים שחיים ביישובים נעים במרחב יותר מאלה שחיים באזור בלתי מיושב", מספר מיכאל בר-זיו. "אנו סבורים שהסיבה לכך היא שביישוב יש יותר הפרעות שגורמות לסיקסק להתעופף מהקן ואחר כך לחזור, דבר שמגדיל את מרחק התעופה הכולל, אך לא את ההתרחקות המקסימלית מהקן. בנוגע לחקרנות גילינו תמונה מורכבת יותר, עם הבדלים בין עונות ובין זכרים לנקבות. כך לדוגמה, בעונת הקינון הנקבות בשדות חקרניות יותר מבנות מינן במקומות יישוב, ואילו אצל הזכרים התמונה הפוכה. עדיין אין לנו הסבר לתופעות הללו".

 

"בעלי חיים רבים חיים סביבנו בערים וביישובים, ונראה שמינים מסוימים אף מסתגלים היטב לסביבה האנושית. עם זאת, מחקרים מראים שגם בקרב מינים אלה, היבטים שונים של ההתנהגות משתנים ומושפעים מנוכחות האדם, בהשוואה להתנהגות של אותם מינים בטבע (אפשרות אחרת היא שפרטים בעלי אופי מסוים בוחרים לחיות דווקא בעיר, ולכן הפרטים בעיר שונים בהתנהגותם). במחקר זה בדקנו הבדלי התנהגות ותנועה במרחב בין סיקסקים שחיים ביישובים לבין בני מינם שחיים בשטחים הפתוחים הסמוכים, ומצאנו הבדלים מובהקים, בעיקר ניידות מוגברת בקרב 'סיקסקי העיר' בעונת הקינון. במחקרי המשך נבחן השפעות אפשריות של הסביבה האנושית על התפתחותם ואופיים של אפרוחים מגיל צעיר ועד בגרות, ונלמד להבחין בין המנגנונים שתורמים לתופעה: הגעה של טיפוסים מסוימים לעיר מול השפעה של העיר על ההתנהגות", מסכם פרופ' שפיגל.

 

פרופ' אור שפיגל

פרופ' אור שפיגל

מחקר

16.01.2025
כשבעלי החיים הימיים הופכים ל'מפיצי פלסטיק'

בעלי חיים ימיים אוכלים חלקיקי מיקרו-פלסטיק ומפרישים אותם בצואה באופן שמסכן את הסביבה הימית

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב העלה ממצאים מדאיגים בנוגע להתפשטות של חלקיקי מיקרו-פלסטיק במארג המזון הימי. בעקבות מחקרים רבים על הסכנות הטמונות בכך שבעלי חיים ימיים בולעים חלקיקי מיקרו-פלסטיק, שאינם מתכלים, ביקשו החוקרות לבחון מה קורה לחלקיקי מיקרו-פלסטיק לאחר שעברו במערכת העיכול של בעלי החיים הימיים. הממצאים מצביעים על כך שהחלקיקים מופרשים בתוך הצואה של בעלי החיים הימים, כך שהסביבה הימית עשויה לזהות אותם כחומרים אורגניים שאפשר לאכול. לדבריהן, סכנה נוספת שמרחפת על פני המים היא הצטברות של צואה וחלקיקי פלסטיק שיכולה לגרום לעלייה בכמויות הפחמן והחנקן בקרקעית ולהביא לפריחת אצות, אשר גם להן יש השפעה קריטית על איזון מארג המזון הימי.

 

צואה ומיקרו-פלסטיק: הסכנה החדשה לחיים מתחת למים

המחקר בוצע על ידי הדוקטורנטית עדן הראל מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, פרופ' נועה שנקר מבית הספר לזואולוגיה וממוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, ופרופ' אינס צוקר מבית הספר להנדסה מכנית בפקלטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן, ומבית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר. המאמר פורסם בכתב העת Chemosphere.

 

פרופ' שנקר מסבירה: "לפני כעשור, כשהחלה לעלות המודעות לבעיית הפלסטיק בסביבה הימית, חוקרים רבים עסקו באיתור חלקיקי מיקרו-פלסטיק  ושאלו לאן הם מגיעים ומה היקף הבעיה? בעת האחרונה עובר המיקוד המחקרי לסוגיית השפעות המיקרו-פלסטיק והנזק שהוא גורם. עם זאת, חלק ניכר מהניסויים בתחום מבוצעים בפלסטיק קנוי ונקי, כאשר בים חלקיקי הפלסטיק חשופים להשפעות ולמזהמים רבים ומגוונים. אנחנו ביקשנו לבחון אם ובאיזה אופן הפלסטיק משתנה לאחר שעבר במערכת העיכול של בעל חיים ימי, וכיצד התהליך משפיע על נוכחות הפלסטיק וזמינותו לבעלי חיים אחרים".

 

החוקרות בנו במעבדה מערך ניסוי המדמה מי ים ובתוכו איצטלנים, בעלי חיים ימיים שניזונים על ידי סינון יעיל ונטול אבחנה של חלקיקים זעירים במים. הן חשפו את האיצטלנים לשני סוגים של חלקיקי פלסטיק: פלסטיק קונבנציונלי המצוי בשימוש נרחב שנקרא פוליסטירן (PS), ופלסטיק מסוג חומצה פולילקטית (PLA), המשווק כביו-פלסטיק מתכלה וידידותי לסביבה. לאחר מכן הן בדקו את השפעת תהליך הסינון של האיצטלנים על ריכוז והתפלגות חלקיקי הפלסטיק במים בארבע נקודות זמן: ברגע החשיפה; כעבור שעתיים - לאחר שהאיצטלנים סיימו לסנן את כל נפח המים הזמין להם במערכת ולמעשה 'בלעו' את כל חלקיקי המיקרו-פלסטיק; כעבור 24 שעות; וכעבור 48 שעות - לאחר השלמת תהליך העיכול והפרשת צואה למים.

 

איצטלנים במעבדה (צילום: עדן הראל)

איצטלנים במעבדה (צילום: עדן הראל)

 

הממצאים העלו שכ-90% מחלקיקי הפלסטיק הרגיל נוקו מהמים אחרי שעתיים של סינון, אך כעבור 48 שעות, לאחר שעברו במערכת העיכול של האיצטלנים, כל החלקיקים חזרו אל המים. לעומת זאת, בריכוז חלקיקי הביו-פלסטיק במים נרשמה ירידה משמעותית שנשמרה לאורך 48 שעות, אך ככל הנראה חלק מחלקיקי הביו-פלסטיק הגדולים יחסית התפרקו במהלך העיכול וחזרו למים כחלקיקים קטנים יותר.

 

"השינויים הרבים שעוברים חלקיקי פלסטיק כאשר הם בסביבה, החל בתהליכי התיישנות וכלה בתהליך אותו חקרנו במאמר זה, גורמים לכך שחלקיקי הפלסטיק משמשים בפועל כמפיצי מזהמים ומחלות במארג המזון"

 

בשלב השני בחנו החוקרות מה קרה לאותם חלקיקים אשר סוננו, עוכלו והופרשו בחזרה לעמודת המים. לצורך זה הן בודדו חלקיקי מיקרו-פלסטיק מצואת האיצטלנים, ובחנו אותם באמצעות מכשיר ספקטרוסקופיית רמאן: מכשיר מתקדם שמזהה את ההרכב הכימי של החומר הנבדק על פי פיזורה של קרן לייזר המוחזרת ממנו.

 

"מצאנו שהמכשיר הרגיש כלל אינו מבחין שמדובר בפלסטיק, ומזהה את החלקיק כחומר אורגני אחר", מסבירה עדן הראל. "התברר שחלקיקי המיקרו-פלסטיק מופרשים ממערכת העיכול של האיצטלן כשהם מצופים במעטפת של צואה, וניתן להניח שגם הסביבה הימית מזהה את אותם חלקיקים כחומר אורגני. מכיוון שבעלי חיים ימיים רבים ניזונים מצואה, הם עלולים בהחלט לזהות כמזון את הפלסטיק ששינה את תכונותיו. כך גם הם נחשפים למיקרו-פלסטיק, ומעבירים אותו הלאה במארג המזון הימי".

 

פרופ' צוקר מוסיפה: "מעטפת הצואה עלולה לשמש כמצע להתיישבות חיידקית וגם להגביר את ההיצמדות וההצטברות של מזהמים כמו מתכות כבדות וחומרים אורגנים שאריתיים (דוגמת אנטיביוטיקה), על פני החלקיקים. תופעה זו אינה פוסחת על פלסטיק המשווק כ'מתכלה': כל עוד לא ניתנו תנאים המאפשרים את התפרקותו המוחלטת, הוא יימצא כזיהום חלקיקי שמשנה פניו בעת מעבר במערכת עיכול. השינויים הרבים שעוברים חלקיקי פלסטיק כאשר הם בסביבה, החל בתהליכי התיישנות וכלה בתהליך אותו חקרנו במאמר זה, גורמים לכך שחלקיקי הפלסטיק משמשים בפועל כמפיצי מזהמים ומחלות במארג המזון".

 

עדן הראל דוגמת בים (צילום: עדן הראל)

עדן הראל דוגמת בים (צילום: עדן הראל)

 

שוקע מהר וגורע חומר מזין

בשלב השלישי של המחקר התמקדו החוקרות בהשפעה ההפוכה: האם וכיצד משפיעים חלקיקי המיקרו-פלסטיק על הצואה – חומר אורגני שיש לו חשיבות רבה באקולוגיה הימית. "מצאנו שהפלסטיק משנה תכונות פיזיקליות חשובות של הצואה. צואה רגילה שוקעת בעמודת המים בקצב איטי מאוד ובדרכה היא משמשת מזון לבעלי חיים רבים. צואה המכילה חלקיקי מיקרו-פלסטיק, לעומת זאת, שוקעת במהירות אל הקרקעית. בכך נגרע חומר מזין חשוב מעמודת המים, ואילו על הקרקעית נוצרת הצטברות של צואה וחלקיקי פלסטיק. הצטברות זו יכולה לגרום לעלייה בכמויות הפחמן והחנקן בקרקעית ולהביא לפריחת אצות - השפעה קריטית נוספת של המיקרו-פלסטיק על איזון מארג המזון הימי", מעידה עדן הראל.

 

החוקרות מסכמות: "במחקר זה חשפנו היבטים משמעותיים של השפעת בעלי חיים מסננים על המאפיינים של חלקיקי מיקרו-פלסטיק בסביבתם, ובמארג המזון הימי בכלל. המסקנה המדאיגה ביותר היא שבעיית המיקרו-פלסטיק הרבה יותר סבוכה משחשבנו בתחילה. לפגיעת הפלסטיק בסביבה הימית יש היבטים רבים שלא שיערנו, מורכבויותיה רק הולכות וגדלות, ולפעמים גם אנחנו וגם הסביבה כלל לא מסוגלים לזהות שמדובר בפלסטיק. ככל שהזמן עובר הפלסטיק פוגע ביותר ויותר מערכות אקולוגיות בים, ומחובתנו לפתח טכנולוגיות חדשות שימזערו את התופעה המסוכנת".

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>